🌸Mabon – podzimní rovnodennost 🌸

Rovnováha světla a tmy…rovnováhu mužské a ženské energie. Mabon, neboli podzimní rovnodennost je svátek hojnosti a poslední sklizně. Příroda se pomalu zklidňuje a připravuje na zimní spánek.

Nastává čas odpočinku, zastavení se a stažení do vnitřního moudrého světa.

Svou náruč otevírá temná polovina roku. Může na nás padnout melancholie, ale zkusme ji nepropadnout a buďme vděční za to zpomalení a zklidnění. Můžeme si zapálit svíčku, nebo vonnou tyčinku…případně použít nějaké vykuřovadlo. Temná polovina roku má taky své plusy…zkusme si je najít a přivítat toto období s otevřenou náručí.

Když tuto část roku využijeme pro svůj prospěch a opravdu nasloucháme tomu procesu zpomalení, tak na jaře se nám to bohatě vrátí. Ať už tím, že nebudeme trpět jarní únavou, nebo tím, že uvnitřením a rekapitulací vyjdeme posíleni a obnoveni.

Můžeme se také podívat, co se nám v předchozím období podařilo a co je potřeba ukončit případně „odstranit“ z našeho života. Pokud je něco, co nám již neslouží, tak si můžeme udělat jednoduchý rituál…kdy vše sepíšeme na papír a spálíme.

Jak můžeme tento svátek oslavit?

  • Můžeme si doma vytvořit prostor, který oslavuje podzimní období…můžeme tam dát ovoce, žaludy, šípky, podzimní listí a vše co pro nás podzim představuje.
  • Pokud máte zahrádku, tak si udělejte jednoduchý rituál…poděkujte matce zemi za všechnu úrodu a projevte tím vděčnost za vše, co v životě máte.
  • Udělejte si malou domácí hostinu…na hostinu se hodí vše, co podzim přináší. – chléb, dýně, ořechy, mrkev, jablka, brambory, víno…

Užijte si poslední teplé dny a sluneční paprsky procházkou v přírodě. Nabijte se a připravte na temnější období.